Jaký vybrat typ helmy

Helmy dělíme na integrální, výklopné, otevřené a motocrossové. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl a který typ pro Vás bude nejvhodnější?

INTEGRÁLNÍ -jsou určeny zejména pro silniční provoz ve vysoké rychlosti. Mají nejlepší aerodynamické schopnosti a poskytují maximální ochranu celé hlavy včetně brady a očí. Ocení je jezdci, kteří si rádi užívají komfort, ale stále chtějí mít jistotu bezpečí. Skládají se z pevné skořepiny, odklopného hledí a vysoce komfortního polstrování. Nejčastěji je nosí jezdci s motorkami typu Supersport.

 

VÝKLOPNÉ – mají stejné funkce jako přilby integrální, ovšem disponují jednou značkou výhodou, kterou je možnost odklopení celé obličejové části přilby včetně brady. Díky tomu se podstatně snáze nasazují i sundávájí a rozhodně je ocení také lidé s dioptrickými brýlemi. Samozřejmostí je i možnost odklopení pouze samotného hledí.


OTEVŘENÉ – otevřené přilby tvoří skořepina, která nechrání bradu. Mají pouze samostatné odklopné hledí. Tento typ přileb chrání méně než ostatní a proto je určen pro jízdu při nižší rychlosti na menších motorkách a skútrech. Do této kategorie patří také tříčtvrteční helmy bez ochrany očí, které můžete vidět na milovnících motorek typu Harley a Chopper. V tomto případě je nutné se vybavit také vhodnými motorkářskými brýlemi.


MOTOCROSSOVÉ – motokrosové přilby poskytují vysokou ochranu celé hlavy. Jsou typické svým bradovým deflektorem, kšiltem a volným prostorem k nasazení brýlí, jelikož spousta z těchto přileb není vybavená vlastním hledím. Narozdíl od přileb určených pro běžný silničný provoz jsou lehčí, mají lepší odvětrávání, ale za to horší aerodynamické vlastnosti a hlučnost. Jsou určeny pro jízdu v náročném terénu. Krom motokrosu je mají velmi v oblibě také motorkáři jezdící enduro.